Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Baktériumok hemzsegnek a nyári ételekben

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A napos idő és a szabad ég alatti étkezés és sütés-főzés rendkívül szórakoztató, de ugyanakkor kialakulhatnak olyan helyzetek, melyek ételbiztonsági szempontból nem éppen kockázatmentesek. Mire figyeljünk az ételmérgezés elkerüléséhez?



A forróság és a kinti sütés-főzés ételmérgezés, valamint különféle betegségek kialakulásához vezethet. A legtöbb, az ételek nem megfelelő kezelése folytán jelentkező megbetegedés nem komoly, és egy-két napos kellemetlenség után megszabadulhatunk tőle, de néhánynak súlyos következményei lehetnek.

Nagyon fontos, hogy hidegen tartsuk az ételt, főzzük megfelelő hőmérsékletűre, mindig mossunk kezet, és használjunk külön edényeket és evőeszközöket a nyers és az elkészített ételekhez. A hűtést igénylő ételeket ne nagyjuk két óránál tovább kint, különösen, ha a kültéri hőmérséklet meghaladja a 32 fokot.

Ha hosszabb ideig a lakáson kívül kell tárolnunk az ételeket, például kempingezés során, mindenképpen vigyünk magunkkal hűtőtáskát. Az ideális arány, ha a táskán belül 75% az étel, és 25% jég, amit nem elég legalul elhelyezni – tegyünk az étel közé is belőle. A húst, mielőtt a grillre tesszük, mindenképpen tartsuk hidegen.

Hogy megbizonyosodjunk arról, kész van-e már a hús, sütés közben használjunk hőmérőt. A hal ideális fogyasztási hőmérséklete 62 fok, míg a marha legyen legalább 71 fokos. A tojás és a hús a legkockázatosabb baktérium szempontból, ezektől kaphatunk legkönnyebben ételmérgezést. Fontos, hogy mindig mossunk kezet szappannal és meleg víz alatt, így elkerülhető a fertőzés.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az emberek többsége nem veszi komolyan a fenti tanácsokat, egészen addig, amíg ő maga, vagy valaki a közvetlen közelében beteg nem lesz. Az ételmérgezés lappangási ideje legtöbbször 12-36 óra, és a tünetek között van a hányás, hasmenés, émelygés. Míg az egészséges szervezet viszonylag hamar legyőzi a mérgezést, a gyerekeknél és idős embereknél, vagy akiknek gyengébb az immunrendszerük, egészen komoly következmények alakulhatnak ki.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/bakteriumok_etelmergezes