Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Gyermekeket ölnek a szemétlerakók

A 12 éves Priscilla Nairobi nyomornegyedében nő fel, ami Afrika egyik legnagyobb szemétlerakó helyének számít. A vére mostanra már feltöltődött ólommal, hiszen a világ elektromos hulladéka itt szinte ellenőrizetlenül halmozódik.

Dandora a legnagyobb szemétlerakó hely Kenyában, maga a város naponta kétezer tonna szemetet termel. A Blacksmith Intézet 2007-es beszámolója alapján Kenya és Zambia a két legszennyezettebb helye a kontinensnek.

„Minden reggel a lerakóhely sűrű füstöt okád, amitől köhögnöm kell” – mondja Priscilla, akinek iskoláját gyakran sötét lepelként borítja be a mérgező füst. Vérének ólomtartalma 19,9 mikrogramm deciliterenként, ami kétszer annyi, mint a nemzetközi norma.

Dandora 75 holdnyi füstölgő szemete, a műanyag zacskók látványa, a használt orvosi műszerek, akkumulátorok, leselejtezett nyomtatók és számítógépek halmaza egyre növekvő fenyegetettséget jelent. „Az elektromos hulladék sok ólmot, higanyt és kadmint tartalmaz, ami sokrétű mérgezést okoz a gyermekek körében” – mondja Njoroge Kiami biokémikus, az Egyesült Nemzetetek Környezetvédelmi Programjának (UNEP) megbízottja.

Az elektromos hulladék újrahasznosítása túl drága, ezért kihasználva a kenyai hatóságok intézkedéseinek hiányosságait, Afrikát szemétlerakó helyként használják más országok – nyilatkozta Achim Steiner, az UNEP ügyvezető igazgatója. Ez gyakran adományozás látszatával történik, az „adományok” egyharmada azonban használhatatlan, és a szeméttelepen köt ki. Az UNEP felmérése szerint 20-50 millió tonna elektromos hulladék keletkezik évente a világon, melynek nagy része amerikai és angol adományként Afrikába jut. Az adományok így inkább problémát, mint segítséget jelentenek.

Az afrikai országok közül legrosszabb helyzetben Nigéria van, de a probléma Afrika-szerte terjed.

Megoldás lenne, ha visszaszállítanák az adományozó országoknak a használhatatlan eszközöket, de Benjamin Langwen (a Nemzeti Környezetvédelmi Menedzsment és Hatóság tagja) szerint Kenya nem rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával ennek megvalósításához.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/szemetlerako