Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Templomban terjed az új sportőrület, a gospel-aerobik

Egy tucat nő hasa már szinte ég a fáradtságtól, miközben lassan felemelik és leengedik lábukat egy washingtoni templomban – a háttérben pedig egy gospel dicsőíti Istent.„Mindjárt kész vagyunk, hála az Úrnak” – kiabálja Melanie Kelly gospel-aerobik oktató, túlharsogva a zenét. Vezényszavára egy kisebb csoport afro-amerikai nő teszi le fáradtságtól remegő lábát a templom padlójára.

A gospel-aerobik kombinálja a lelki elmélyülést és a sportot, az imát és az izmok megdolgoztatását. Az újfajta kezdeményezés kiemeli a sportolást az edzőtermek izzasztó világából és magasabb szintre emeli azt. „A gospel-aerobik során testünket és lelkünket is az Úrhoz emeljük” – mondja Dawn Harvey, a templom tiszteletese, és a „Mutassuk meg nagyszerűségünket!” című, a nők megsegítését célzó program alapítója.

„Testünk a Szentlélek otthona is egyben, így nagyon jó karban kell tartani ezt a templomot, hogy hosszú, gyümölcsöző, egészséges életet élhessünk” – mondja a lelkésznő, Pál Korinthosziakhoz írott első leveléből idézve.

Kelly április óta hetente egyszer tart gospel-aerobik órát a Washingtontól alig pár kilométerre található templom gyülekezeti termében. Az oktató úgy érezi, felsőbb hatalom késztette erre a lépésre. „Egy nap táncoltam és aerobikoztam az edzőtermemben, és akkor hirtelen bevillant: tartsak gospel-aerobikot az embereknek” – monda Kelly, aki civil foglalkozását tekintve rendszer-adminisztrátor, illetve templomi táncos a hétvégén.

A tíz perces bemelegítés után Kelly kargyakorlatokat vezényel, miközben a CD-lejátszóból szól az ének: „Mióta elhívtál engem, az életem megváltozott”. „Álljunk ellen az ördögnek!” – kiáltja Kelly, miközben csoportjának tagjai kinyújtott kezekkel hajladoznak jobbról balra. „Magasabbra, magasabbra!” – kiáltja az oktató, miközben a gospel szövege hangzik: „Az Úr az én nagyszerű Uram!” A bicepszeket és tricepszeket a muzsika és a csoporttársak hangjai emelik magasabbra.

„Miközben mozgunk, a zene betölti a lelkünket és segít, nem csak a testünk számára” – mondja Harvey, aki maga is részt vesz a különleges aerobikedzésen. „Ez ugyanolyan aerobik, mint a többi, de az, hogy az Úr színe előtt tesszük, még több erőt ad hozzá” – mondja Kindra Owens, egy másik gospel-aerobikozó. Egy harmadik hölgy, Patrina mintegy 8,5 kilót fogyott azóta, mióta májusban beszállt a programba. „Volt edzőtermi bérletem korábban is, de sosem mentem el” – mondja. Hozzáteszi azonban azt is, hogy a templomba nemcsak a fogyás vágya vitte.

„Nagyon sok támogatást kapok itt. Itt minden héten ragyogó arcok fogadnak. Tudom, hogy ezek az emberek imádkoznak értem” – mondta Patrina. Ezen felül a résztvevők szerint a gospel-aerobik további nagy előnye, hogy a többi edzőteremtől eltérően itt nem bámulják vizsla férfi (és női) tekintetek a sportolókat – csak az edző és persze az Úr. „Ő most is figyel minket, mindig velünk van” – mondja Harvey, miközben a lejátszó egy újabb ritmusos gospelbe kezd, és a hölgyek összeszorított foggal nekifognak a következő gyakorlatoknak – isteni segédlettel.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/gospel_aerobik