Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Rosszindulatú daganatot okozhatnak a transzzsírok

Az élelmiszeriparban gyakran használt transzzsírok emelik a „rossz” koleszterin vérszintjét, és ezért fokozzák a szívroham kockázatát, de új vizsgálatok szerint a béldaganatok szempontjából is veszélyesek lehetnek. A margaringyártók számára is rossz hírt az American Journal of Epidemiology szakfolyóirat közölte.A transzzsírokat növényi olajokból állítják elő. Ezek a zsírokat nem folynak, jól tárolhatók, a velük készített termékek pedig sokkal hosszabb ideig maradhatnak forgalomban, mint a korábban használatos zsiradékokkal sütött termékek.

A transzzsírok viszont emelik a vér koleszterinszintjét, ezzel növelik koszorúér-betegség és általában az érelmeszesedés kockázatát. Az utóbbi években a kardiológiai betegségek megelőzésének érdekében ezen zsiradékok használatát már csökkentették, így az Egyesült Államokban több város tiltja a transzzsírok használatát a vendéglátóiparban.

A tanulmányban, amelyet Lisa C. Vinokoor és munkatársai jegyeznek, a kutatók a rosszindulatú béldaganatok és a transzzsírok közötti lehetséges összefüggést vizsgálták. A vizsgálat során 622 olyan személyt kérdeztek ki, akik 2001-2002-ben részletes, eszközös bélvizsgálaton estek át Észak-Karolina egyetemi klinikáin. A munkacsoport feltevése szerint ugyanis a mesterséges zsírok megváltoztathatják a vastagbélben a zsír és az epesavak egészséges arányát, ami hozzájárulhat a rákos eltérések kifejlődéséhez.

A három hónapos vizsgálat során részletesen tanulmányozták a résztvevők étkezési szokásait, kalóriabevitelét, zsírfogyasztását és általános életmódját. A statisztikákból egyértelműen kiderült, hogy a nagyobb mennyiségű transzzsírt fogyasztó személyek vastagbelében kétszer nagyobb eséllyel találtak rákos szövetet vagy a rákot közvetlenül megelőző polipokat.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/transzzsirok_beldaganatok