Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Mit mond az iszlám a szexről?

Egy olyan társadalomban, amelyben a szex az egyik legfőbb tabu, Heba Kotb doktornő a nemi életre vonatkozó tanácsokkal látja el az egész arab világot tévéműsorában, valamint személyes és internetes konzultációin – szigorúan az iszlám vallás előírásai alapján.



Az egyiptomi szexológus megmondja, hogy mi az, ami haramnak, azaz bűnnek, és mi az, ami halalnak, azaz megengedettnek tekinthető a különböző nemi praktikák közül, amelyek az iszlám hagyomány szerint csak házastársak között törvényesek.

Így például iszlám szempontból elfogadható az orális szex mind a férfi, mind a nő részéről, ugyanakkor abszolút haram az anális szex és a homoszexualitás is - magyarázza az orvos. Ugyanakkor a maszturbáció bizonyos korlátok között nem számít bűnnek, de nem helyettesítheti a házaséletet, és nem mutathatják be az önkielégítést a pornófilmek sem. Ez utóbbiak nézését a szakember erőteljesen ellenzi.

Ilyen és hasonló tanácsokat ad Heba Kotb az al-Mehvar műholdas csatornán futó programjában, amelyet 2006 óta több millióan néznek az arab világban minden szombat éjjel. A szakértő a Korántól, Mohamed próféta gondolataitól és mondásaitól ihletve ad választ a nézők kételyeire és problémáira. És Kotb hangsúlyozza: a Korán szerint az asszony szexuális kielégülése alapvető fontosságú a házasságban, és a férj nem tartózkodhat túlságosan sokáig a feleségével való szexuális kapcsolattól, mert a bőség is fontos az iszlám számára. Nemcsak az együttlétek minőségére, hanem a mennyiségére is gondot kell fordítani, és fontos szerepet kell juttatni a szexuális előjátékoknak is.

Heba Kotb kairói rendelőjében is folytat tanácsadást, hosszú nála a családterápiára várakozók listája, és interneten is lehet hozzá fordulni. Külön szexuális nevelési tanfolyamokat tart leendő házasoknak és kamaszoknak: megtanítja nekik, miként éljék meg szexualitásukat a házasságban és miként tegyék kedvükre valóvá a családon belüli kapcsolatokat.

Kotb úgy véli, hogy a szüzesség megőrzése a házasságig garantálja a házaspár boldogságát, miközben százak kérnek tőle tanácsot arra vonatkozóan, hogyan készüljenek fel a nászéjszakára. Az egyik legfontosabb tanácsa, hogy a „nagy éjszaka” előtt ne egyenek túl sokat, és mindenképpen őrizzék meg nyugalmukat.

Tapasztalata szerint a világon mindenütt ugyanazokkal a szexuális problémákkal küzdenek az emberek. A hozzá érkező leggyakoribb kérdések a korai magömlésre, az erekciós problémákra és a női orgazmusra vonatkoznak. Az orvos szerint – akinek sok rajongója mellett számos bírálója is akad, elsősorban konzervatív körökben – az arab és muzulmán társadalmakban ezek a problémák még komolyabbak, az információ és a képzés hiánya miatt. Ő azonban a szexualitást „Isten ajándékának” tekinti, amelyet mindenkinek élveznie kell.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/szex_iszlam