Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Egy titokzatos betegség: állandó vérzés sérülések nélkül

Zavarba ejti az orvosokat annak a 13 éves indiai lánynak az esete, akinek bőre rendszeresen spontán vérezni kezd, anélkül, hogy bármilyen sérülés érné. A betegségre eddig nem találnak gyógymódot.

Twinkle Dwivedi gyakran eszmél arra, hogy vér szivárog a szeméből, az orrából, a nyakából és a talpából, éjszakánként pedig sokszor arra riad fel, hogy testét beborítja a rászáradt vér. A vérzések 12 éves korában, minden átmenet nélkül kezdődtek.

Az orvosok szerint a rendellenes vérzést egy ritka és gyógyíthatatlan véralvadási probléma okozza, melyet a véralvadásért felelős vérlemezkék veszélyesen alacsony mennyisége okoz. A lány vére emiatt vízszerű és halványpiros színű.

A Daily Mail cikke szerint az állandó vérzés miatt Twinkle fájdalmakkal küzd, ráadásul egyre gyengébb. A nagy vérveszteség miatt többször kellet vérátömlesztést kapnia, és félő, hogy egyszer majd túl rövid idő alatt túl sok vért fog veszíteni. A betegség emellett magányra is ítéli: az iskolában senki nem állt szóba vele, majd el is tanácsolták, ezért most otthon tanul; az utcára kilépve pedig bekiabálásoknak van kitéve, sok babonás indiai ugyanis elátkozottnak tartja.

A család már nem képes finanszírozni a privát kezelések költségeit, ráadásul az orvosok iránt is elvesztették minden hitüket. A reményt most egy brit orvos jelenti számukra, aki indiai kollégáitól eltérő véleményen van.

Dr. Drew Provan, a londoni Barts Kórház brit hematológusa szerint a tüneteket a von Willebrand szindróma okozza, mely nem a vérlemezkék alacsony számához köthető, hanem a véralvadásban szintén fontos szerepet játszó ún. von Willebrand faktorhoz. Mivel e betegséget lehetséges gyógyítani, Twinkle egy napon talán meggyógyulhat.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/verzes_veralvadas