Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Bőrfertőzések megelőzésére is jó a D-vitamin

Kutatók szerint a szájon át adagolt D-vitamin segíthet megelőzni olyan bőrfertőzéseket, amelyek az az ekcéma leggyakoribb fajtája, az atópiás dermatitisz talaján keletkeznek.

A szájon át bevitt D-vitamin a bőrbetegségben szenvedőknél kijavít egy immunrendszeri hibát – derítették ki a Kaliforniai Egyetem San Diego-i Orvosi Karának kutatói. Dr. Richard Gallo bőrgyógyász professzor és Dr. Tissa R. Hata egyetemi docens mérsékelt és súlyos atópiás dermatitiszben szenvedőket vizsgáltak.

Az atópiás dermatitisz a gyerekek 10-20 százalékánál fordul elő, súlyos viszketéssel, bőrpírral és hámlással jár, azonban a folyamatos vakarózás miatt krónikus elváltozások is kialakulhatnak. A betegség továbbá hajlamosít a Staphylococcus aureus baktérium, a herpesz- és himlővírusok által okozott bőrfertőzésekre, mivel sok bőrbetegséghez hasonlóan az ekcémában is hiányzik a cathelicidin nevű fehérje, amely a mikrobák elleni védekezést segíti.

A vizsgálat során a résztvevők naponta 4000 IU (nemzetközi egység) D3-vitamint kaptak szájon át 21 napon keresztül. A vitamin szedése előtt és után a kutatók biopsziával mintát vettek a bőrelváltozásokból, és azt találták, hogy a D-vitamin megszüntette a cathelicidin hiányát a bőrben.

„Ezek az eredmények azt jelentik, hogy atópiás dermatitiszben szenvedőknél a szájon át történő D-vitamin adagolás jelentősen megnöveli a cathelicidintermelést, míg egészséges bőrben ez csak mérsékelten történt meg” – nyilatkozta Dr. Hata.

A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy még további kutatásokra van szükség, hogy meghatározzák a D-vitamin szedésének hosszútávú hatásait, valamint hogy meg lehet-e ilyen módon előzni a bőrfertőzések kialakulását atópiás dermatitiszben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/d-vitamin_ekcema_atopias_dermatitisz