Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Megelőzhető lehet a hólyagrák

Egy tanulmány szerint a gabona- és diófélékben, valamint a húsokban megtalálható szelén segíthet megelőzni a hólyagrákot.

A Dartmouth Orvosi Egyetem kutatói hólyagrákkal frissen diagnosztizált beteg szelénszintjét hasonlították össze egészséges emberével. Az eredmények bizonyos esetekben fordított összefüggést mutattak a szelén szintje és a hólyagrák között.

Az összes vizsgált személyre vonatkozóan nem állt fenn ez a jelenség, viszont a nőknél (34%), az enyhe dohányosoknál (39%), illetve a p53-pozitív hólyagrák esetén (43%) a magasabb szelénszint a daganatos betegség csökkenését jelentette.

„Számos útja lehet a hólyagrák kialakulásának, ezek közül a p53 gén megváltozását tartják a legfőbb oknak – mondta Margaret Karagas kutató. Az ilyen módon kialakult daganat mindig a betegség előrehaladottabb formájával hozható kapcsolatba.”

Míg más tanulmányok hasonló összefüggést mutattak ki a szelénnel és a hólyagrákkal kapcsolatban a nők körében, ez volt az első munka, mely a szelént a p53-pozitív esetekkel is összekapcsolta. „Végeredményben, ha igaz az, hogy a szelén megóvhatja az emberek bizonyos csoportját a hólyagráktól, mint például a nőket; vagy megakadályozhatja bizonyos tumorfajták kialakulását, akkor segíthetnek felfedezni azt, miként lehet megelőzni a jövőben a betegséget” – mondta Karagas.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/szelen_holyagrak