Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Lábfej egy újszülött agyából eltávolított daganatban

Aprócska lábfejet és más testrészeket találtak egy daganatban, amelyet egy amerikai gyermekidegsebész távolított el egy újszülött agyából.

Paul Grabb bejelentése szerint azután műtötte meg Colorado Springsben október 3-án Sam Esquibelt, hogy az MRI (mágneses rezonanciavizsgálat) mikroszkopikus tumort mutatott ki az újszülött agyában. A műtét idején Sam mindössze 3 napos volt, s a daganattól eltekintve teljesen egészséges.

Mint az idegsebész elmondta, a tumor eltávolítása közben fedezett fel egy majdnem tökéletes lábfejet, valamint egy másik lábfej-, egy comb- és egy kéz kezdeményét. „Úgy tűnt, mintha az agyból születne egy gyermek” – mesélte el benyomásait az orvos, aki szerint daganatban igen ritkák az ilyen tökéletesen kialakult struktúrák.

Paul Grabb nem biztos abban, hogy mi is okozta a képződményt, amely lehetett veleszületett agytumor is, bár az ilyen daganatok általában nem ennyire „komplexek”, nem tartalmaznak kezeket vagy lábakat.

A képződmény lehetett úgynevezett magzat a magzatban is, amikor az ikerpár egyik tagja a másikban kezd kifejlődni. Ám ilyesmi nagyon ritkán alakul ki az agyban.

Akármi is volt a képződmény, a szülők szerint Sam jól van, felépült a műtét után, s ha nem lenne a heg, nem is tudnák, hogy milyen beavatkozáson esett át. A kisfiút azonban havonta kell vérvételre és kontrollvizsgálatra vinni, hogy biztosak lehessenek afelől, nem újult-e ki a daganat. Samre fizikoterápia is vár, hogy jobban tudja mozgatni a nyakát.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/agydaganat_labfej