Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Használ a kóla a hüvelyben?

Az, hogy a kóla szex után spermaölőként működik, csak egy városi legenda – figyelmeztetett egy kutató a British Medical Journal folyóiratban csütörtökön.

Deborah Anderson, a Harvard Egyetem Orvosi Karának szülész-nőgyógyász professzora szerint az ötvenes és hatvanas években időnként Coca-colás hüvelyöblítést használtak, mivel azt hitték, az üdítő savtartalma spermaölő hatású. Anderson hozzátette, hogy szegényebb országokban a módszert – más üdítőitalokkal is –, még ma is alkalmazzák esemény utáni fogamzásgátlásként.

Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a szokatlan fogamzásgátló módszer valóban hatásos, sőt, még árthatnak is. Először is, a kóla nem elég hatékony spermaölő, nem pusztítja el a hímivarsejteket, és hiába állítják, hogy az üdítő titkos receptjének köszönhetően a spermiumokra nézve halálos lenne, a mozgékony hímivarsejtek valószínűleg kikerülik a hüvelyzuhanyt és felúsznak a méhnyakba.

Emellett a kóla károsítja a hüvelyfal legfelső rétegét, elpusztítja a normál baktériumflórát, így a nő védtelenebb lesz a szexuálisan terjedő betegségekkel – gombás és bakteriális fertőzésekkel – szemben.

A hüvelyöblítés más formáival végzett kísérletekből kiderült, hogy hatására megnő a kismedencei gyulladás és a méhen kívüli terhesség kockázata – utóbbi azt jelenti, hogy a megtermékenyített petesejt nem a méhben, hanem például a petevezetőben ágyazódik be.

Anderson szerint a cikk azért került nyomtatásba, mivel kutatócsoportjának egy régi tanulmánya, amely a Coca-Cola emberi hímivarsejtekre gyakorolt hatásaival foglalkozik, IgNobel-díjat nyert, amellyel az értelmetlen, vagy egyszerűen csak vicces tudományos eredményeket jutalmazzák.  Anderson attól tartott, hogy a díj körüli felhajtás újra divatba hozza a városi legendát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/kola_spermaolo