Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Egyre több gyereket plasztikáztatnak a szülei

Manapság egyre gyakrabban fordul elő, hogy gyermekeken megalapozott orvosi indok nélkül végeznek plasztikai beavatkozásokat: mellnagyobbítást, zsírleszívást, és szemkorrekciót ázsiai gyermekeknek.  

Egy, a 'Hastings Center Report' című lapban megjelent cikk szerint az ázsiai gyermekek szülei igen gyakran végeztetnek blefaroplasztikát gyermekükön, aminek során a gyermekek mandulavágású szemét nyugati formájúra alakítják. Ez a műtét különösen népszerű az Egyesült Államokban, a szülők ugyanis azt hiszik, gyermekük könnyebben érvényesülhet az életben, ha nyugati kinézete van.

„A gyermekek ebben az esetben nem dönthetnek a saját sorsukról. Sok embernél az identitás komoly részét képezi a származás, a műtét elvégeztetésével azonban a szülők megtagadják gyermeküktől, hogy saját maguk dönthessenek kinézetükről felnőttkorukban” – nyilatkozta Alicia Oulette, az Albany Jogtudományi Egyetem segédprofesszora.

Az egyik legnagyobb vitát kavaró műtétet egy Ashley nevű kislányon végezték 2004-ben: a kislányon súlyos kognitív rendellenességei miatt olyan beavatkozást végeztek, amely miatt a pubertáskor változásai nem következtek be a kislánynál. A szülők ugyanis nem akarták, hogy gyermekük még több problémát okozzon.

Gregory Kaebnick, a Hastings Center kutatója szerint az Ashley-vel történtek a természet ellen való merénylettel egyenértékűnek nevezte a műtétet. „A szülőknek nem szabadna dönteniük gyermekeik sorsáról, ez teljesen etikátlan. A saját testéről az ember csak felnőttkorában dönthessen” – nyilatkozta Dr. Kaebnick.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/gyerek-plasztikai-mutet