Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Sci-fi a valóságban: gondolatolvasó készüléket fejlesztenek

Nyolcvanszázalékos biztonsággal állapítható meg egy infravörös fénnyel pásztázó készülékkel, hogy gondolataiban melyik italt részesíti előnyben a kísérleti alany – állítják kanadai kutatók.

Kanada legnagyobb gyerekrehabilitációs kórházának biomérnökei „gondolatolvasást” demonstráló kísérletük során a tesztalanyok agyszöveteiben elnyelődött, infravöröshöz közeli hullámhosszú fénysugarak intenzitását mérték. A kapott adatokból 80%-os biztonsággal állapították meg, hogy a vizsgálat résztvevői a számukra felkínált kétféle italból melyiket részesítették előnyben.

A beszéd- vagy mozgásképtelen emberek rehabilitációjára tervezett agy-számítógép illesztőegység működése legtöbbször előzetes gyakorlást igényel, hogy a gép megtanulja dekódolni a gondolatok jelentését. A Torontói Egyetem PhD-hallgatója, Sheena Luu vezetésével kidolgozott technika különlegessége abban áll, hogy előzetes tanulás nélkül, a spontán gondolatot jelzi – írja az EurekAlert című amerikai tudományos portál.

A kilenc kísérleti alany fejére száloptikával felszerelt sapkát adtak, az ebből kibocsátott fény elnyelődését mérték az agy prefrontális kérgében. A mérés azon alapult, hogy az agy aktív állapotában megváltozik az erekben áramló vér oxigéntartalma, ennek megfelelően az elnyelődött fénymennyiség is. Luu elmondta, hogy egyes emberek agya akkor aktívabb, ha akarnak valamit, míg másoké akkor, ha nem akarnak. Ezt az új módszernél is kalibrálni kell.

Az eredményeket a Journal of Neural Engineering című szaklap februári számában tették közzé.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/gondolatolvaso-keszulek