Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

A beteg bőrét is átfúrta a világ legnagyobb csontdaganata

Testsúlyának felét nyomta egy szaúdi nő rosszindulatú csontdaganata, amelyet műtéti úton Berlinben operáltak le a 35 kilós beteg medencetájékáról.

A beavatkozást végző magánklinika szerint ez volt az eddigi legnagyobb ilyen jellegű tumor. A közel 18 kilós daganatot először kemoterápia segítségével kellett összezsugorítani, mielőtt az orvosok öt operáció révén el tudták távolítani.

A beteg diagnózisát már 2003-ban felállították hazájában, azonban a háromgyermekes anya nem egyezett bele a a jobboldali medencetájék műtéti úton való eltávolításába, valamint jobb lába amputálásába – közölte a nőt 2008 szeptembere óta kezelő berlini klinika.

Az elmúlt nyáron kisebb haladást sikerült elérni az akkor már járni és felkelni sem tudó asszonynál. A daganat beborította az egész medencét, és fennállt a bélelzáródás veszélye, a beteg vizeletét pedig katéteren vezették ki veséiből. A hatalmassá duzzadó tumor néhány helyen már felszínre tört a nő megrepedt bőrén át – áll a beteg kórtörténetében.

A 35 éves páciens hamarosan visszatérhet hazájába. „Amennyiben a kontrollvizsgálatok nem jeleznek daganatot, a következő lépésben implantátummal helyreállíthatják a részben eltávolított medencecsontot, és beültethetnek egy csípőprotézist” – áll az orvosi jelentésben.

A szaúdi beteget is megtámadó chondrosarcoma (porcos elemeket tartalmazó rosszindulatú kötőszövetes daganatok) típusai rosszindulatú csonttumorokat okoznak, és az esetek nagy részében a csípőcsont közelében alakulnak ki. A betegség felnőttkorban, 30 és 50 éves kor között jelentkezik. A túlélési esély a rosszindulatú sejtek számától függ.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/rekord-csontdaganat