Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Ránctalanító sav gyümölcsökből

Egy főként bogyós gyümölcsökben és olajos magvakban található anyag segíthet megelőzni a ráncokat és kijavítani a napsugárzás által okozott károsodásokat – fedezték fel dél-koreai kutatók.

A dél-koreai Hallym Egyetem kutatói a földieperben, málnában, áfonyában és gránátalmában megtalálható ellagic savat laboratóriumi körülmények között emberi bőrsejtekhez adták, illetve egerek bőrén vizsgálták.

Az emberhez hasonló felépítésű bőrrel rendelkező egereknél hasonló eredményeket értek el. A szőrtelen állatokat a kutatók egyre növekvő erősségű ultraibolya sugárzásnak tették ki, ami az embereknél napégést és bőrkárosodást okozott volna. Az egerek egy részének bőrét szabadon hagyták a kutatók, náluk ráncok alakultak ki és bőrük megvastagodott – ez mutatja a bőr károsodását. A kísérleti állatok másik részének bőrére ellagic savat tartalmazó kenőcsöt kentek, még azokon a napokon is, amikor nem voltak UV-sugárzásnak kitéve. Az ő bőrükön kevesebb ránc képződött.

Az emberi bőrsejteken az ellagic sav úgy véd az ultraibolya sugárzás ellen, hogy csökkenti a ráncok kialakulásának két legfőbb okát: gátolja a bőrben lévő kollagént lebontó enzimek termelődését és a gyulladási folyamatokban résztvevő ICAM molekula képződését.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/rancok-ellagic-sav