A Hong Kong Egyetem tudósai Allan Lau vezetésével a ginzeng hét alkotóelemét – ezek a ginsenoidok – különítették el, amelyek mind immunszupresszív hatással bírnak, vagyis
A ginszeng gyulladáscsökkentő tulajdonsága valószínűleg ezen alkotóelemek együttes hatásának köszönhető – állítják a kutatók. A ginsenoidok különbözőképpen befolyásolják az immunműködést, és különböző hatást váltanak ki az emberi szervezetben.
A kísérletek során emberi immunsejteket kezeltek különböző ginszengkivonatokkal. A kutatók megállapították, hogy az általuk azonosított kilenc ginsenoid közül hét képes gátolni a gyulladásért felelős CXCL-10 gént, és ezáltal gyulladáscsökkentő hatást kiváltani.
Lau szerint további vizsgálatokat igényel annak feltárása, hogy a krónikus és akut gyulladásos megbetegedésekre milyen jótékony hatással lehetnek a ginszeng hatóanyagai.
A kutatás érdekessége, hogy a ginsenoidok azonosításához és hatásaik felderítésére használt módszerek utat nyithatnak más gyógynövények korszerű technológiákkal való vizsgálatához is.