Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Életet mentett a barkácsgépes koponyalékelés

Házi barkácsfúróval lyukasztotta ki egy gyerek koponyáját egy vidéki orvos Ausztráliában, amivel megmentette a fiú életét.

A 13 éves gyerek biciklivel esett nagyot, fejét pedig bevágta egy járdaszegélybe. Azonnal elszáguldottak vele a helyi kórházba, a fiú útközben többször elájult. Az ügyeletes orvos azonnal felismerte, hogy agyvérzése van a gyereknek, és ha nem csökkenti a koponyán belül nyomást azonnal, a fiú meghalhat.

A kis vidéki kórház azonban nincs felszerelve koponyaműtétekhez szükséges eszközökkel, ezért az orvos a karbantartók szerszámos kamrájából kapott fel egy kézi furdancsot és azzal lékelte meg a fiú fejét – telefonos segítséggel. Felhívott ugyanis egy melbourne-i specialistát, és az idegsebész irányította telefonon, ő mondta meg, hogy pontosan hova fúrjon és milyen mélyre. Az orvos egyébként még sohasem csinált hasonló műtétet, ennek ellenére sikerült kiszabadítani a vérömlenyt a koponyából és csökkenteni az agyra nehezedő nyomást.

A fiút ezek után légimentővel vitték egy nagyobb kórházba, ahonnan kedden – éppen 13. születésnapján – már távozhatott is. A baleset múlt héten pénteken történt.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/furogep