Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Egészben főve jobban véd a ráktól a répa

Az egészben főtt sárgarépa rákmegelőző tulajdonságai negyedével jobbak, ráadásul íze is finomabb, mint a feldarabolva elkészített zöldségnek – adta hírül sajtóközleményben a brit Newcastle-i Egyetem.

„A sárgarépa feldarabolása növeli a vízzel érintkező felületet, ezáltal több tápanyag oldódik ki belőle a főzés során” – magyarázta Kirsten Brandt kutatásvezető. Az egyben megfőtt sárgarépában a tápanyagok mellett a cukor is több, ezért édesebb marad.

Brandt dán kutatótársaival négy évvel ezelőtt fedezte fel, hogy a sárgarépában lévő falkarinol vegyület – amely egyébként a gombás fertőzésektől hivatott megvédeni a gyökeret – rákmegelőző hatású. Ebből az anyagból 25 százalékkal több marad a répában, ha egyben főzik meg.

A kutatócsoport egy vakpróbát is elvégzett: száz emberből nyolcvannak az egészben főtt sárgarépa ízlett jobban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/sargarepa-rak