Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Jótékony hatású a szülési fájdalom

A gyermekszüléskor érzett fájdalom erősíti az anya és a gyermek közötti köteléket, és előkészíti az anyát a gyermekével szembeni felelősségvállalásra, vélik szakemberek.

A fájdalommal való szülésnek pozitív fiziológiai hatásai vannak, például segít kialakítani a szülés ritmusát, és elindítja az endorfin felszabadulását, ami segít a szülő nőnek a fájdalmat elviselni – olvasható a BBC hírportálján.

Azokban az esetekben, amikor a szülés nagyon elhúzódik, vagy komplikációk lépnek fel, természetesen szükség lehet az epidurális érzéstelenítésre. Maggie Blott szülészorvos szerint nem szabad alábecsülni a szüléskor érzett fájdalmat, mely ha órákon át tart, nagyon kimerítheti az anyát, ezért ilyen esetekben az érzéstelenítés nagyon hasznos.

Az utóbbi húsz évben jelentősen megemelkedett az epidurálás aránya szüléseknél, annak ellenére, hogy más, kevésbé invazív eljárások is elérhetőek a szülési fájdalom elkerülésére. Az epidurálás növelheti annak kockázatát, hogy hormonkezelés válik szükségessé az összehúzódások fokozására, és a szülés sikeres befejezéséhez fogó használatára lehet szükség – mondta Denis Walsh, a Nottinghami Egyetem szülészprofesszora.

Az epidurálás növekvő arányának nem ismerjük a hosszú távú következményeit – tette hozzá. Szerinte a szülési fájdalom leküzdésére ösztönözni kellene olyan alternatív eljárásokat, mint a jóga, a hipnózis, a masszázs és a szülőmedencék használata.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/szulesi-fajdalom-epiduralis-erzestelenites