Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Vakság ellen: hal igen, táplálékkiegészítő nem

A zsíros halak legalább heti háromszori fogyasztása segíthet késleltetni a makuladegeneráció kialakulását, mely az időskori látásvesztés egyik leggyakoribb oka az iparilag fejlett országokban.

Régóta ismert, hogy az Omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag halak, mint például a makréla, a hering és a lazac megóvják a szívet. Egy tanulmány szerint az ilyen étrend emellett lelassítja a szemfenéki ideghártyát érintő megbetegedés, a makuladegeneráció kialakulását, illetve teljesen meg is állíthatja – írja a lifeline.de.

A bostoni egyetem kutatóinak vizsgálati eredményei szerint az Omega-3 zsírsavban gazdag étrend hatására 25 százalékkal csökkent a szembetegség kialakulásának esélye. Minden olyan résztvevőnél, aki ezenkívül még a szénhidráttartalmú ételekről is lemondott, ugyanakkor több antioxidánst fogyasztott, további 50 százalékkal csökkent a rizikó.

A táplálékkiegészítők – mint például a béta-karotin, vagy a C-vitamin- és cinktartalmú készítmények – viszont kedvezőtlenül befolyásolták a szembetegség lefolyását.

A tudósok úgy vélik, hogy a telítetlen zsírsavak a megfelelő vérzsírszinthez való hozzájárulásuk révén tudják kifejteni hatásukat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/makuladegeneracio-halak-omega3