Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Elfelejthetjük a fájdalmas injekciókat

Egy napon feleslegessé válhatnak az injekciós tűk, és az évenként beadott influenzaoltásért sem kell majd orvoshoz menni, köszönhetően egy újonnan kifejlesztett, aprócska mikrotűkkel borított tapasznak, mely számos kórállapot kezelését teheti biztonságosabbá, hatékonyabbá és kevésbé fájdalmassá.

„Az a célunk, hogy minél több esetben feleslegessé tegyük az injekciós tűk használatát és egy olyan tapasszal helyettesítsük azokat, amelyeket a beteg fájdalommentesen és egyszerűen felhelyezhet, mint egy sebtapaszt” – magyarázta Mark Prausitz, a Georgia Műszaki Egyetem kutatója. A tűk mindössze néhány száz mikron hosszúságúak és pár hajszálnyi szélességűek.

Prausitz és munkatársai szerint a mikrotűs tapasz helyettesítheti az éves influenzaoltás miatti orvoslátogatásokat is. A kutatók az Emory Egyetemmel közösen vizsgálták a hagyományos influenzaoltás és a mikrotűtapasz segítségével beadott vakcinát és azt találták, hogy az antitestek szintje megegyezett a két módszer esetén, azonban a mikrotű segítségével beadott oltás esetén az immunválasz más paraméterei kedvezőbben alakultak.

A kutatók azt remélik, 2010-ben megkezdhetik az embereken történő kipróbálást is. Az új eszköz a cukorbetegség és a szem betegségeinek, például a makuladegeneráció kezelésében is használható lehet majd.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/mikrotu-tapasz-injekcio