Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Arannyal mutatják ki a tüdőrákot

Izraeli kutatók egy olyan szondát fejlesztettek ki, ami a tüdőrákot 86 százalékos pontossággal képes detektálni, ráadásul nagyon korán, ami a túlélés kulcsa lehet a betegek számára.

A tüdőrák korai felfedezése a túlélés kulcsa. A betegek CT -, illetve röntgenvizsgálattal történő szűrése bár hatékony, de költséges módszer, és nemkívánatos sugárhatással jár. Jelenleg mindössze az esetek 15 százalékát veszik észre az áttétképződés előtt.

„A szonda hamarabb mutatja ki a megbetegedést, mint a röntgenvizsgálat, és ezzel a tüdőrák könnyű és olcsó szűrésére, illetve diagnosztizálására ad lehetőséget” – emelik ki az Izraeli Technológiai Intézet munkatársai a Nature Nanotechnology című folyóiratban.

Az újonnan kifejlesztett szonda arany nanorészecskéket tartalmaz, amivel érzékelhetők a tüdőrákban emelkedett koncentrációban előforduló, úgynevezett illékony szerves összetevők.

Az eszköz már az 5 nanométer széles részecskéket is képes detektálni. (Az emberi hajszál átlagos szélessége százezer nanométer.)

„Teszteléseink szerint az eszköz az illékony szerves összetevők koncentrációja alapján képes megkülönböztetni az egészséges, illetve a tüdőrákos ember által kifújt levegőt” – írják a kutatók. Véleményük szerint a módszer a rák más típusaira is kiterjeszthető, ezzel pedig az egészségügyi kiadások jelentősen csökkenthetők lennének.

Az Egészségügyi Világszervezet kimutatása szerint a tüdőrák az összes rák okozta halálozás 18 százalékáért, évente 1,3 millió ember haláláért felelős.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/tudorak-szonda