Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

A jóga fogyaszt, de nem a mozgás miatt

A rendszeresen jógázók között kevés a kövér ember, túlsúlyosság esetén pedig a jógázás elősegíti a fogyást is, de meglepő módon nem azért, mert rendszeresen mozognak.

Alan Kristal és munkatársai négy éve figyeltek fel arra, hogy azok, akik régóta jógáznak, ritkábban híztak el, mint azok, akik ilyen fajta gyakorlatokat sohasem végeztek. A megfigyelést kezdetben azzal magyarázták, hogy a jógázók sokkal tudatosabbak testük működésével – például az éhség vagy a jóllakottság észlelésével – kapcsolatban, mint azok, akik csak a gyakorlatok fizikai végrehajtását végzik. Most ezt a feltételezést kívánták tovább vizsgálni.

Elkészítettek egy étkezési kérdőívet, amely igyekezett választ kapni arra, hogy az emberek már az étkezés előtt végiggondolják-e, hogy milyen lesz az ennivaló, amelyet kapnak vagy kértek. Foglalkoznak-e evés közben mással is, vagy csak azzal, ami a tányérjukon van? Befejezik-e az étkezést, amikor már úgy érzik, hogy jóllaktak? Mennyire befolyásolják őket a vendéglátó-ipari reklámok? Előfordul-e, hogy rosszkedvüket, bánatukat étkezéssel, nassolással próbálják ellensúlyozni?

A kérdőívet elküldték a Seattle-ben működő jógastúdióknak, fitneszszalonoknak és fogyókúrás programok szervezőinek, amit végül több mint 300, átlagosan 41 éves jógázó, testgyakorló vagy súlytöbblettel küszködő ember töltött ki. A kérdőív alapján a kutatók értékelték az étkezés terén mutatott tudatosságot.

Az adatok alapján jógázók átlagos testsúlya bizonyult a legkedvezőbbnek, de az is kiderült, hogy ennek hátterében nem több mozgás vagy más, súlycsökkentő tevékenység áll: a jóga hívei szinte valamennyien a tudatos étkezők közé tartoztak, mindig befejezték az evést, amint úgy érezték, hogy jóllaktak.

A legnagyobb súlytöbbletet azok viselték, akik gondolkodás nélkül ettek-ittak, ami általában sok kalória rendszeres bevitelét jelentette. A szorongás vagy a depresszió okozta túlevés is gyakori gond.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/joga-etkezes