Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Egyre több idős pár válik el

Immár valós társadalmi problémaként kezelik a szakemberek a „grey divorce” névre keresztelt jelenséget: a tapasztalatok szerint egyre idősebb házaspárok döntenek a végleges szakítás mellett.

Csak Olaszországban az elmúlt pár évben számuk drasztikusan megemelkedett. Az olasz statisztikai hivatal, az Istat adatai szerint 2007-ben a válások több mint nyolc százalékában a férj már elmúlt 60 éves. Ez a 2000-es számokkal összehasonlítva 2,5 százalékos emelkedés. A nők esetében csak egy kevéssel jobb a helyzet: a válások 5,3 százalékában volt érintett hatvan feletti nő.

A szakemberek több okkal is magyarázzák a jelenséget: az átlagéletkor növekedésével, a szexuális aktivitás fenntartását segítő gyógyszerekkel, valamint azzal, hogy a válás társadalmi elítélése már nem olyan erőteljes.

Vincenzo Marigliano, a római La Sapienza Egyetem öregedéstudományi intézetének vezetője azonban egy fontos körülményre figyelmeztet: előfordulhat, hogy a házasfelek az öregedéssel együttjáró betegségek – Alzheimer-kór, demencia, személyiségváltozások – tüneteit mutatják, de ezekben nem rendellenességet látnak, így nem a terápiát, hanem a válást tekintik megoldásnak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/valas-eletkor