Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Így nem fog fájni az oltás!

Sokan félnek a tűtől és az injekciótól, és már a szúrás gondolatától is rettegnek. Szakértők szerint ez még az influenzaoltástól is távol tarthat egyeseket.

Az oltástól, az injekciótól iránti ellenérzés hátterében gyakran a fájdalom miatti félelem áll – állítja Christine Chambers pszichológus, a Dalhousie Egyetem és a halifaxi IWK Egészségügyi Központ munkatársa. Szerinte „az alapvetően ideges természetű emberek általában jobban félnek a következményektől és a mellékhatásoktól”.

Mivel a szúrás néha elkerülhetetlen, de legalábbis ajánlatos, Chambers közzétette, milyen technikákkal enyhíthető a fájdalom.

• Érdemes érzéstelenítő krémet vásárolni, vagy tapaszt, melyet az oltás előtt 30-60 perccel kell felhelyezni.

• A figyelemelterelés trükkje is hasznos lehet, azaz, ha nem gondolunk annyit az oltásra. Hallgassunk zenét, míg várakozunk, vagy kérjük meg egy barátunkat, hogy kísérjen el.

• „Lehet légzőgyakorlatot is végezni. Ha a testünk megfeszül, a tű szúrása jobban fog fájni. De tudjuk azt, hogy egy egyszerű mélylégzési gyakorlat – amivel jógázók már találkozhattak – hatásos a fájdalom csökkentésében” – tette hozzá.

Dr. Chambers szerint az oltás néhány valóban embernek fáj, de a félelem aránytalanul nagy a valóságos kellemetlenséghez képest.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/oltas-fajdalom