Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Bionikus szemmel újra lát egy vak férfi

Több mint két évtized után egy brit férfi részlegesen visszanyerte huszonévesként elvesztett látását. Mindez egy bionikus szerkezetnek köszönhető.

Az 51 éves Peter Lane a világon az első 32 páciens között kapta meg a Manchesteri Királyi Szemklinikán a bionikus szemet, aminek segítségével már képes rövid szavakat is elolvasni.

A készülék két részből áll. A szembe ültetett elektronikus jelfogó vezeték nélkül kommunikál egy szemüvegre erősített kamerával. A kamera által rögzített képekből leképezett elektromos jelek egyenesen a látást irányító idegekbe jutnak, melyeket az agy már képes dekódolni.

„Látom a tárgyak körvonalát, mint például az ajtókeretet vagy a bútorokét, habár a részleteket még nem tudom kivenni. Viszont betűket el tudok olvasni – idézte a The Sun Lane szavait. Csodálatos érzés volt, hogy annyi év vakság után láttam a betűket és szavakat a speciális képernyőn. Tudtam olvasni. Jelenleg még csak a rövid szavaknál tartok, minden egyes alkalommal egyre kisebb betűket mutatnak. Ez még csak a kezdet, de ígéretet kaptam arra, hogy kapok egy képernyőt, hogy otthon is olvashassak.”

A tervek szerint a férfi egy speciális projektort és képernyőt fog kapni, melyek kinagyítják a betűket, így évek óta először lenne képes elolvasni a saját leveleit.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/bionikus-szem-latas