Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Konyha, fürdőszoba: Itt ne tároljuk a vitaminokat!

A lakás nedves levegőjű helyiségeiben tárolt vitaminok és táplálékkiegészítők rövid idő alatt tönkremehetnek, és akkor hiába szedjük őket: remélt hatásuk nem érvényesül.

A gyógyszerekhez hasonlóan a vitaminok és a táplálékkiegészítők megfelelő tárolására és lejárati idejére is figyelni kell, hogy megőrizzék hatásukat. Egy kutatás szerint a konyhákban és fürdőszobákban tapasztalható magas hőmérséklet és páratartalom könnyen tönkreteheti a C-vitamint és más vitaminkészítményeket.

Lisa Mauer táplálkozástudományi szakember, a Purdue Egyetem munkatársa és kollégái szerint ez a két helyiség a legrosszabb hely a tabletták tartására, mert mind a páratartalom, mind a hőmérséklet erősen ingadozik. A fürdőszobában egy hosszú zuhanyozás után a levegő páratartalma akár a 98 százalékot is elérheti.

Akárhányszor kibontjuk a vitamin csomagolását, a benne lévő páratartalom megváltozik. "Ha az anyag átnedvesedik, a hatóanyag részben feloldódik, a minőség csökken és a készítmény eltarthatósága is megrövidül" – állítja Mauer. Véleménye szerint a C-vitamin esetén akár egy hét elég ahhoz, hogy annak várt hatása elmaradjon.

Ez függ attól is, hogy milyen formában készült a patikaszer: a jól záró fémdobozban lévő tabletta nagyobb biztonságban van, mint műanyag edényben vagy zacskóban tárolva.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/vitaminok-tarolasa