Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Tavasszal megőrülnek a hormonjaink

Tavasszal az embernek jobb a kedve, többet nevet, flörtöl és jobban érzi magát. Ez elsősorban a kikelettel járó fokozódó napfény jótékony hatásának köszönhető. Alexander Lerchl német hormonbiológus szerint pszichológiai kutatások bebizonyították, hogy a fény hatására kezdünk kilábalni a télből.

Az emberi szervezetben a sötétben, éjszaka termelődő melatonin nevű hormon irányítja az alvást. Mivel télen hosszabb ideig tart a sötétség, így napközben is magas a melatoninszint, ezért vagyunk álmosak. A nyár közeledtével azonban világosabb lesz, egyre jobban lecsökken a melatonin mennyisége, az emberek éberebbé és aktívabbá válnak.

A napfény serkenti a melatonin "ellenfelének", a boldogsághormonként is ismert szerotininnak a termelődését. A tavaszi feldobottság érzése emellett növelhető sportolással is.

A férfiak szervezetében a tesztoszteron nevű nemi hormonnak éves ritmusa van: tavasszal és nyáron több tesztoszteron termelődik, mint a fennmaradó időszakban. Ilyenkor a férfiak a hormonszint hatására sokkal jobban érzik magukat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék: 38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne

- Füst- és szagmentes

- Tehetünk bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatjuk az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő.

- Könnyen hordozható, 5,9 kg, így akár a nyaralónkba is elvihetjük magunkkal.

- Négy személyt könnyedén kiszolgál, akár egyszerre készülhet benne a hús és a köret.

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >> [1]

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Az állatok esetében az évszakok befolyásolják az utódok világra hozatalát is. A születéseket elsősorban az év azon időszakára "időzítik", amikor a legjobbak a túlélési esélyek – ez az időszak pedig többnyire a tavasz.

Az emberek esetében a hatvanas évek óta nem létezik ilyen ritmus – fejtette ki Lerchl. Manapság a legtöbb gyermek decemberben fogan, a tudós véleménye szerint pedig ennek az az oka, hogy a biológiai ritmust felváltotta egy szociológiai ritmus. Korábban ugyanis sokkal nagyobb jelentősége volt az időjárásnak, mint ma, amikor a központi fűtés idejében a külső tényezők már nem sokat nyomnak a latba. Decemberben gyakrabban bújnak össze a párok, emellett pedig ebben a hónapban az ünnepeknek köszönhetően több idő jut a gyermeknemzésre is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/hormonok-tavasz