A Harvard Egyetem orvosi karának jelentése tovább erősíti a halakban és növényi olajakban található többszörösen telítetlen zsírsavak előnyére vonatkozó bizonyítékokat. A jelentés nyolc korábbi tanulmány eredményeit elemezte, melyben több mint 13 000 ember adatai szerepeltek.
A szakértők szerint a telített zsírsavak (amelyek például a vajban és a húsokban találhatók) bevitelének csökkentése csak az egyik lépés, a másik fontos teendő a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztásának növelése. Míg az előbbiek emelik az ún. rossz koleszterin szintjét, amely elzárja a szív artériáit, addig az utóbbiak épp ellenkezőképp hatnak: megemelik az ún. jó koleszterin szintjét.
Az eredmények azt sejtetik, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásának minden 5%-os emelése 10%-kal csökkenti a szívbetegségek esélyét.
A kutatás vezetője szerint a telített zsírsavak csökkentése mindig kockázatos, mert előfordulhat, hogy más rossz megoldással helyettesítik, mint például transzzsírokkal, melyek a készételekben találhatók (például kekszek és sütemények).
A kutatás nem tért ki arra, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak vajon ugyanolyan előnyösek-e.