Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

A csokoládé csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A csokoládé kis mennyiségben történő mindennapos fogyasztása közel 40%-kal csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát egy tanulmány szerint. A kulcsszó a kis mennyiség!

Német kutatók csaknem húszezer embert követtek nyomon nyolc éven keresztül, felmérve étkezési és sportolási szokásaikat is. A résztvevők kórelőzményében nem szerepelt szívbetegség, hasonlóak voltak a kockázati tényezőik például a dohányzás és a testmozgás terén, és a testtömeg-indexükben sem akadt nagy eltérés.

Brian Buijsse, a tanulmány vezetője, a Német Emberi Táplálkozástudományi Intézet táplálkozási epidemiológusa és kollégái felfedezték, hogy azok, akik átlagosan 6 gramm csokoládét ettek naponta (egy kis kockának megfelelő mennyiség), azoknál 39%-kal csökkent a kockázata mind a szívinfarktusnak, mint a stroke-nak.

Mivel a tanulmány csak megfigyelte az embereket, és nem adtak nekik közvetlenül csokoládét, hogy teszteljék a hatását, a szakértők szerint további kutatás szükséges annak meghatározásához, hogy meghatározzák az édesség szervezetre kifejtett pontos hatását.

Az étcsokoládéról már korábban kimutatták, hogy javítja az erek és a vérlemezkék működését, sajnos azonban az édesség rendkívül energiadús – figyelmeztet Frank Ruschitzka, a Zurichi Egyetemi Kórház kardiológusa, az Európai Kardiológus Szövetség szóvivője. A csokoládé nagy mennyiségben elhízást okozhat, mely a szívbetegségek és a stroke egyik fő kockázati tényezője.

Buijsse szerint azok, akik szeretnék kihasználni a csokoládé szívbarát hatásait, mondjanak le a többi édességről, ha csokoládét akarnak enni. „A legnagyobb problémát az okozza, hogy ne hízzanak el miatta – mondta Buijsse. A túl sok csokoládé negatív hatásai sajnos túlszárnyalják a kakaó előnyeit.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/csokolade-szivbetegsegek