Egyes tonhalfajok esetén a higanytartalom több mint háromszorosával haladta meg az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) által megadott határértéket – számoltak be felfedezésükről a kutatók a Biology Letters című folyóiratban.
Az elemzéshez New York, New Jersey és Colorado állam éttermeiből és szupermarketjeiből szereztek be száz tonhalas szusimintát, majd laboratóriumban kiértékelték azokat.
Az EPA testtömeg-kilogrammonként 0,1 mikrogrammban határozta meg a szervezetbe jutó higanytartalom felső határértékét. A vizsgálat kimutatása szerint egy hatvan kilós nő egy átlagos adag tonhalat tartalmazó szusi elfogyasztásával testtömeg-kilogrammonként 0,35 mikrogramm higanyt juttat a szervezetébe. (A nagy szemű tonhal a legnépszerűbb alapanyag a szusikészítésnél.)
A rendkívül drága – és mellesleg kihalás szélén álló – kékúszójú tonhal 0,18 mikrogrammos szintje is meghaladta a javasolt határértéket.