Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Ételekkel az ekcéma ellen

Az ekcéma és az asztma gyermekkori kialakulása az étrendtől is függ: egy japán kutatás szerint az E-vitaminban gazdag ételeket fogyasztása segíthet megakadályozni az ekcémát. Egyúttal a korábban az allergiás betegségek ellen hatásosnak tartott A-vitaminról bebizonyosodott, hogy mégsem az. 

Japán kutatók 10-13 éves, ekcémás, illetve légzési nehézségekkel küzdő, vagy asztmás gyermek vérében vizsgálták azon vegyületek szintjét, amelyek alapján következtetni lehet a szervezetükben lévő A- és E-vitamin szintjére.

Dr. Masayuki Okuda, a Yamaguchi Egyetem munkatársa és kollégái nem találtak összefüggést az említett betegségek és a gyerekek vérében mért, A-vitamin-hatású vegyületek szintje között. Az A-vitamin [0]t korábban hatásosnak tartották az allergiás betegségek ellen. Ellenkező bizonyosodott be azonban az E-vitamin [0]ról.

Azoknál a gyermekeknél, akik vérében az E-vitamin-hatású vegyületek szintje magas volt, 67 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki ekcéma, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb volt e vegyületek szintje. Már az ilyen vegyületek az átlagosnál csak kicsit magasabb szintje is kisebb ekcéma-kockázatot jelentett.

Bár a tanulmány nem bizonyítja az ok-okozati kapcsolatot, eredménye a korábbi, kérdőíves vizsgálatokon alapuló kutatásokénál megbízhatóbbnak számít. A pontos összefüggés egyelőre nem tisztázott, de a kutatók szerint az ekcéma kockázatának csökkenése valószínűleg az E-vitamin antioxidáns és immunerősítő hatásának köszönhető.

E-vitamin főként növényi olajokban, dióban, és teljes kiőrlésű gabonafélékben található.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/e-vitamin-ekcema