Néhány éve holland kutatók egészséges, 50-70 éves emberek vizsgálatakor arra a megállapításra jutottak, hogy a folsavat [0] folyamatosan szedők gondolkodási készsége, memóriája lényegesen jobb maradt, mint azoké, akik a gyógyszerhez hasonló, de hatóanyagot nem tartalmazó tablettát kaptak. Ez a megfigyelés is hozzájárult a folsavat tartalmazó táplálék-kiegészítők és egyéb készítmények népszerűségéhez.
A korábbiaknál részletesebb vizsgálatra vállalkozott David S. Wald munkatársaival, amikor a témával foglalkozó kilenc tanulmány eredményeit összegezték. A csaknem háromezer idősödő emberre vonatkozó, alapos mérésekkel alátámasztott vizsgálatok tanúsága szerint a folsav szedése nem javította a szellemi teljesítményt. Voltak tanulmányok, amelyekben a folsavat, a B-9-et más, a vitamincsoporthoz tartozó egyéb vitaminnal is kiegészítették, de ez sem változtatta meg a hatástalanságot.
Mindez azt jelenti, hogy folsavkészítményeket csak akkor indokolt szedni, ha valakinek valamilyen betegség miatt folsavhiánya van, vagy gyermeket váró kismama. Legjobb a természetes vitaminok, azaz zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztása. A folsav fő forrásai a zöld leveles zöldségek, bimbóskel, brokkoli, paraj, hüvelyesek, búzacsíra, friss gyümölcsök, máj.