Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Izomdeformitást okoznak a magas sarkú cipők

A magas sarkú cipők rendszeres viselése komoly fájdalommal járhat, hosszú távon pedig változásokat idézhet elő a vádli izomzatában és az inakban. Emiatt egyébként egyfajta „függőség” alakul ki, és a lapos sarkú viselése kényelmetlenné válik.

Magas sarkú cipőben a térdek megemelkednek és a vádli izomzatát összehúzott helyzetben tartják. Ha huzamosabb ideig kell ilyen helyzetben maradniuk, az izomrostok megrövidülhetnek, és az Achilles-ín, amely a vádli izmait a csonthoz rögzíti, merevvé válik és megvastagszik. Ez nem csak a magassarkú-viselés következménye lehet, de kialakulhat akkor is, ha a láb be van gipszelve. A jelenség leginkább lapos sarkú cipőben okoz kellemetlenséget, amikor az izmok és az Achilles a magas sarkúban megszokott mozdulatokra törekedne.

Marco Narici, az angliai Manchester Metropolitan University kutatója tudományos módszerekkel is alá kívánta támasztani a magas sarkak káros hatásait. Szerinte az ilyen cipőket viselő nők akaratlanul is elvégezték számára a kísérletet, az ő feladata csupán annyi volt, hogy összetoborozza és vizsgálja őket – nyilatkozta a LiveScience tudományos portálnak.

A kutató munkatársaival a Bécsi Egyetemmel együttműködésben végzett kutatás során tizenegy, átlagosan 43 éves nőt vizsgált, akik legalább két éve viseltek heti öt napon át öt centiméteres, vagy annál magasabb sarkú cipőt. Kontrollként kilenc olyan nő is részt vett a vizsgálatban, akik csak alkalmanként viseltek ilyen cipőt.

A magas sarkús csoport tagjainak többsége kényelmetlenségről számolt be, mikor mezítláb kellett állniuk. Míg a vádli izomzatának MRI-készülékkel való vizsgálata nem talált semmilyen eltérést a két csoport izomtömegében, addig az ultrahangos vizsgálat felfedte, hogy a magas sarkút viselők vádli izmai 13%-kal rövidebbek, mint a kontrollszemélyeké.

Az első csoportnál az Achilles-ín is vastagabbnak és merevebbek bizonyult, ami Narici szerint annak köszönhető, hogy a vastagabb inak ellensúlyozzák a rövidebb izomrostokat és ezáltal teszik lehetővé a normális működést. Mindez hatással van arra is, hogyan „dolgoznak” az izmok: a rövidebb izomrost kevesebb erőt fejt ki és kevésbé hatékonnyá teszi a gyalog járást.

Nem csak a magas sarkú az egyetlen rizikós lábbeli. Egy független kísérlet 2008-ban kimutatta, hogy az állandó strandpapucshordás is megváltoztatja a járást.

Narici szerint a nőknek mégsem kell lemondaniuk a magas sarkú cipők viseléséről, de érdemes a nap végén nyújtó gyakorlatokat végezniük, hogy megelőzzék az izomrostok rövidülését.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/magas-sarku-cipok