Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Morbid problémát okoz halál után az elhízás

Az elhízás Új-Zélandon is egyre nagyobb probléma, ami ráadásul az elhízottak halála után is gondot okoz, a túlsúlyos halottak számára ugyanis nagyobb koporsókat kell készíteni, és a temetőben is nagyobb sírhelyre van szükségük.

Ed Campbell koporsógyártó nagyvállalkozó a Stuff magazinban elmondta, hogy a korábban 51 centi széles koporsókat ma már kénytelenek 53 centisre készíteni, mivel olyan mértékben gyarapodott a túlsúlyos halottak száma, hogy a régi méret már nem elég.

Campbell 40 éve dolgozik az ágazatban, és elmondása szerint még 10 évvel ezelőtt is csak évente 3-4 extra méretű koporsóra volt csupán igény, ma viszont már havonta adnak el ugyanennyit. A legnagyobb Campellék által gyártott koporsót egy 430 kilós holttesthez rendelték, amely 2 méter hosszú és majdnem ugyanilyen széles is volt (180 cm), mélysége pedig 1 métert tett ki.

Az elhízott halottak persze más szempontból is többet követelnek. A nagy koporsók és a nagy súly miatt ma már sokszor nem elég két gyászhuszár a halott szállításához, ezért a temetkezési vállalkozók kénytelenek három főt foglalkoztatni, amit viszont a kisebb vállalkozások nem tudnak megoldani.

A nagyobb koporsó miatt a szomszédos sírok közötti földsáv is keskenyebb, ami a temetési szertartás idején akár be is szakadhat, ezért Új-Zélandon a kövér holtakat igyekeznek olyan parcellákban elhelyezni, ahol még nincs minden helyen sír. Sőt, a temetkezési szakemberek úgy vélik, szükség volna arra is, hogy a sírok körüli területeket a földben futó betonelemekkel erősítsék meg – elkerülve így, hogy a sírok közti vékony földrétegek beszakadhassanak.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/tulsulyos-halottak