Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Pénzkidobás kollagénes krémet venni?

A kollagén a ránctalanító krémek egyik legnépszerűbb alapanyaga, aminek alapját az adja, hogy ez a fehérje erőssé és rugalmassá teszi a bőrt, az öregedés során azonban csökken a mennyisége a bőrben. Brit szakemberek szerint ennek ellenére a kollagénes krémek mégsem képesek csökkenteni a ráncokat.

Richard Guy, a Bath Egyetem gyógyszerészeti professzora szerint sok ránctalanító krém azon az elven alapul, hogy kollagéntartalmuk a bőrbe jutva segít növelni annak természetes kollagénszintjét. Ez azonban szerinte nevetséges, „hiszen a kollagén egy nagyméretű molekula, és a bőr feladata éppen az ilyenek anyagok kívül tartása” – állítja.

Hasonló véleményen van Dr. Blanca Sengerova, az Oxford Egyetem biokémikusa is „Felháborít, amikor a reklámokban kollagéntartalmú arckrémeket látok. Noha a kollagén fontos a bőrünk számára, méreténél fogva nem tud átjutni azon.”

„A közkedvelt tévhit szerint a krémek hatvan százaléka felszívódik a bőrön keresztül, de a valóság az, hogy java részük a bőr felületén marad. Ha valóban átjutna a bőrön és bekerülne a vérünkbe, akkor már gyógyszernek minősülnének.” – árnyalja tovább a képet Jonathan Hadgraft, a London Egyetem gyógyszerészeti karának professzora.

A vádak ellen a kozmetikumgyártó L’Oreal szóvivője azzal védekezett, hogy termékeikben a kollagént más összetevőkkel is kombinálják, így pedig már a bőr felszínére felvitt molekulák méretük akár kilenccszeresére is megduzzadhatnak, és feszesítő, hidratáló hatást biztosítanak.”

Chris Flower, a kozmetikai cégek képviseletében nyilatkozott a Sunday Times-nak: „A gyártók nagyon odafigyelnek, hogy milyen kifejezésekkel írják le a termékeik jellemzőit, de a vevők néha téves következtetéseket vonnak le a csomagolás vagy a reklám alapján.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/kollagen-ranctalanito-krem