Susanna Larsson, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója és munkatársai 34 ezernél is több 49 és 83 év közötti nőt vizsgálva megállapították, hogy a napi egy-öt kávét elfogyasztók 22-25 százalékkal kisebb eséllyel vannak kitéve a stroke veszélyének, mint azok, akik egynél is kevesebbet isznak. „Vagyis már egész kevés kávé is pozitív hatással lehet a szervezetre” – állítja Larsson.
A Stroke című folyóiratban ismertetett megfigyelések eredményei akkor sem változtak, ha a kutatók egyéb tényezőket is figyelembe vettek, mint például a dohányzást, a testsúlyt, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást vagy az alkoholfogyasztást.
A tanulmány eredményeit kommentálva Dr. Larry B. Goldstein, a Duke Egyetem Stroke Központjának igazgatója megjegyezte, hogy az ilyen jellegű vizsgálatokkal az a gond, hogy túl sok tényezőt hagynak figyelmen kívül, ráadásul a megfigyelések csupán a svéd népességre szorítkoznak.
Ugyanakkor a rendszeres kávéfogyasztás és a stroke kockázatának csökkenése közötti összefüggésről már tavaly beszámoltak brit kutatók az Amerikai Stroke Szövetség konferenciáján. Akkor a Cambridge Egyetem által végzett vizsgálat 23 ezer férfi és nő bevonásával azt mutatta, hogy a kávéfogyasztók 27 százalékkal kisebb eséllyel kaptak stroke-ot. Korábban az Utrechti Orvosi Egyetem kutatói is megjelentettek egy online tanulmányt, amelyben több mint 37 ezer hollandiai lakost figyeltek meg tizenhárom éven át, és ők is hasonló eredményekre jutottak.