Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Veseátültetés során lett HIV-fertőzött egy amerikai férfi

Élődonoros veseátültetést követően fertőződött HIV-vírussal egy New York-i férfi. Ez az első ilyen eset az Egyesült Államokban azóta, hogy az 1980-as évek közepén megkezdődött a HIV-vírus átvitelének megelőzésére szolgáló szűrés – jelentették be az illetékes egészségügyi szervek.

Mivel a szűrést megfelelően végezték el, feltételezik, hogy a donor a teszt és a műtét között eltelt 11 hét alatt fertőződött meg.

„A kezdeti tesztet követő időszakban a donor kockázatosnak számító viselkedést folytatott és megfertőződött HIV-vel. A donor és a befogadó is tisztában van már azzal, hogy mi és miként történt” – mondta el Claudia Hutton szóvivő New York állam egészségügyi minisztériumának képviseletében.

A New York város egyik kórházában történt eset az első, amikor valaki élődonoros átültetés következtében fertőződött meg HIV-vírussal. A kórház, a donor és a befogadó nevét nem hozták nyilvánosságra.

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága, a CDC becslése szerint évente mintegy 56 ezer amerikai fertőződik meg HIV-vírussal. A szervátültetéseket koordináló nonprofit szervezet, a UNOS közlése szerint jelenleg több mint 110 ezer amerikai vár transzplantációra.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/szervatultetes-hiv-fertozes