Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Mi történik, ha a vakon született gyerek látni kezd?

Ha a vakon született gyermekek később mégis látni kezdenek, nem képesek azonnal összekapcsolni azt, amit látnak, és azt, amit a kezükkel éreznek, derült ki egy tanulmányból.

Az agyban nincs meg az a természetes képesség, hogy összeköttetést létesítsen a különböző érzékszervekből beérkező információk között, de könnyen elsajátítja azt – valószínűsíti eredményei alapján Pawan Sinha professzor, a Massachusettsi Technológiai Intézet agyi és kognitív tudományok tanszékének munkatársa.

A szakember és kollégái öt olyan indiai gyereket vizsgáltak, akik vakon születtek, majd 8-17 éves korukban korrekciós szemműtétet hajtottak végre rajtuk. Négyüknek veleszületett szürke hályogja volt, egyikük pedig a szaruhártya elfajulásában szenvedett.

A beavatkozást követő 48 órán belül pedig megvizsgálták, hogy mennyire tudnak összefüggést teremteni a látott és tapintott információk között, és kiderült, hogy e képesség nem adott, kialakulásához néhány napra szükség van. A kutatók úgy gondolják, hogy az agy valószínűleg úgy tanulja meg összekötni a különböző érzékszervekből érkező szenzoros inputokat, hogy elemzi az ingerek időzítését. Erre egy példa az, amikor az ember a megcsörrenő mobiltelefonjára néz.

"Az agynak lényegében észre kell vennie az időrendiséget, és felfedeznie az összefüggéseket.” – mondta Sinha.

Az eredmények a Nature Neuroscience című folyóirat online kiadásában jelentek meg.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/latas-tapintas