A D-vitamin-hiány igen általános állapot az amerikai gyermekek között. A vitamin egyik forrása a bevitt élelmiszer, illetve a szervezet a napfény hatására maga is képes szintetizálni az anyagot. A D-vitamin-hiány orvoslásában a mesterséges pótlás is segíthet.
A Pittsburghi Egyetem kutatói 237 egészséges, elhízott és nem elhízott 8 és 18 év közötti gyermek D-vitamin-szintjét mérték. Megállapították, hogy legtöbbjük esetében D-vitamin-hiány állt fenn. Az alacsony D-vitamin-szint általában magasabb testtömeg-indexszel (BMI) társult, és az ilyen esetekben alacsonyabb volt a „jó koleszterin”, a HDL szintje is.
Etnikai hovatartozástól függően azonban adódott némi különbség: a fehér bőrű gyermekek esetén a zsírszövet inkább a zsigerekben halmozódott fel, míg a feketéknél inkább a bőr alatti zsír növekedése volt tapasztalható – olvasható Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism májusi számában.
Dr. Silva Arslanian és munkatársai a vitaminpótlás egy új szempontjára mutattak rá: az optimális D-vitamin-mennyiség hozzájárul a normális vérzsírszinthez, és csökkenti az elhízás, illetve 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.