Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Zsírokkal megelőzhető az infarktus

Gyakori tévhit, hogy a zsírok fogyasztása káros az egészségre, különösen a szív-érrendszerre nézve, pedig zsírsavból is sokféle létezik, és a megfelelők fontosak a szervezet számára. Holland kutatók szerint a zsírok helyes arányú bevitele segíthet megelőzni a szívinfarktust.

2010-ben egy cikk nyomán rengeteg félreértés keletkezett a zsírsavak és a szívinfarktus kockázatának kapcsolatáról. Bár számos kutatás szerint a telített zsírsavak túlzott fogyasztása növeli a betegség kockázatát, a kérdéses elemzés nem talált ilyen kapcsolatot. Mindezt az okozhatta, hogy a vizsgálatban csupán egyszer mérték a telített zsírsav bevitelét, ami nem elég a megbízható becsléshez. A negatív eredményre rácáfolnak az elmúlt 40 év ellenőrzött diétás kísérletei, amelyekben a telített zsírsavakat többszörösen telítetlenekre cserélve csökkent a vérben a „rossz” HDL-koleszterin szintje és a szívinfarktus kockázata.

A Wageningen Egyetem kutatóinak a British Journal of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmánya szerint a szívinfarktus megelőzésének érdekében az étrend transzzsír-tartalma a lehető legkevesebb kell legyen, és a telített zsírsavak terén is mértékletességet ajánlanak. A nők számára minimum 10 gramm, a férfiak számára pedig 15 gramm többszörösen telítetlen zsírsav ajánlott naponta; a halolajokból származó EPA és DHA zsírsavakból pedig legalább 250 mg szükséges naponta.

Emellett a tápláléknak több kevesebb állati eredetű élelmiszert és több növényi alapanyagot – telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajakat, teljes kiőrlésű gabonákat, zöldféléket, gyümölcsöket – kellene tartalmaznia; heti egyszer pedig halat is érdemes fogyasztani.

A telített zsírsavak a húsokban és tejtermékekben találhatók A transzzsírok szinte teljesen eltűntek a hollandok étrendjéből, kisebb mennyiségben fordulnak csak elő húskészítményekben, tejtermékekben, süteményekben és kekszekben. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak forrásai a növényi olajak, mint például az olíva, vagy a szója. EPA és DHA főként a heringben, makrélában és lazacban találhatók meg. Az alfa-linolénsav a szójaolajban és a repceolajban fordul elő.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/szivinfarktus-zsirok