Az oxidatív folyamatok megzavarják a szervezet működését: például az érelmeszesedés, a koszorúérbetegség hátterében fontos szerepet játszó, „rossz” LDL-koleszterin akkor épül be az ütőerek falába, ha oxidált formába kerül. Az antioxidánsok ezt a kedvezőtlen folyamatot gátolják.
Sheila West és munkatársai szerint ilyen hatásúak a fűszerekben lévő antioxidánsok: csökkentik az inzulinszintet, illetve a kedvezőtlen vérzsírok szintjét is. A kutatók által használt fűszerek között szinte minden lehetséges fűszernövény szerepelt, de külön kiemelték a fahéjat, a kurkumát, a rozmaringot, az oregánót, a hagymát, a fokhagymát és a paprikát.
„Laboratóriumi körülmények között igazolni lehet, hogy az említett fűszerek kifejezett antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, és ezzel egész sor krónikus betegség kockázatát csökkentik” – nyilatkozta West, aki munkatársaival hat, kissé túlsúlyos 30-65 év közötti férfi bevonásával vizsgálta a fűszerek hatását.
A résztvevők naponta 1200 kilokalóriányi táplálékot kaptak. Először egy hétig főételként kókuszos csirkét ettek fehér rizzsel, sajtos kenyeret és valamilyen süteményt. A következő héten a csirke csípősen fűszerezett volt, amelyhez olaszosan ízesített kenyeret kaptak és desszertként fahéjas süteményt. Vért vettek tőlük az étkezés előtt, majd azt követően három órával, amelynek elemzése azt mutatta, hogy a fűszeres ételek elfogyasztása után csökkent a vérben az inzulin és a vérzsírok szintje, a vércukoré ugyanakkor nem változott.
A fűszerezés antioxidáns hatása megfelel egy pohár vörösborénak vagy fél tábla fekete csokoládénak.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálati csoport kis létszáma miatt a levont következtetéseket óvatosan kell kezelni, és további vizsgálatokra van szükség.