Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

A tápanyaghiány gyakori jelei

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Még egészséges táplálkozás mellett is előfordulhat, hogy a szervezet hiányt szenved a jó állóképességhez szükséges vitaminokból és ásványi anyagokból. Hogyan ismerjük fel a legfontosabb tápanyagok hiányát?



Fáradtság: vashiány
Egyéb tünetek: rossz koncentrációs készség, étvágytalanság, sápadtság és karikás szem. A vas ajánlott napi bevitele nőknek 14,8 mg, férfiaknak 8,7 mg. A vörösvérsejtek termeléséhez szükséges összetevő a vörös húsokban, tojásban és a zöld leveles zöldségekben található meg a legnagyobb mennyiségben.

Bőrviszketés: cinkhiány

Egyéb tünetei lehetnek a lassú sebgyógyulás és a körmök fehéres elszíneződése. A cink ajánlott napi bevitele nőknek 7 mg, férfiaknak 9,5 mg. A sejt- és enzimképződéshez szükséges tápanyag nagy mennyiségben a diófélékben, a magvakban, a teljes kiőrlésű gabonában, a rákban, a szardíniában és a vörös húsokban fordul elő.

Nyelvfájdalom: riboflavin- (B12-vitamin) hiány

Egyéb tünetei a bőr szárazsága és repedezése a száj és az orr környékén. A vitamin ajánlott napi bevitele nőknek 1,1 mg, férfiaknak 1,3 mg. A bőr, a szem és az idegrendszer egészségét elősegítő vitamin a tejben, a tojásban, a rizsben és a dúsított müzlikben található nagy mennyiségben.

Hát- és lábfájdalom: D-vitamin-hiány
Egyéb tünetei a csípőfájdalom és a csontok törékenysége. A D-vitamin ajánlott napi bevitele 10 mikrogramm férfiaknak és nőknek egyaránt. A csontnövekedést és a kalcium bélben történő felszívódását elősegítő vitamin az étrendben nem igazán fordul elő. Leginkább a napfényből nyerhető ki a bőrön keresztül. Az arcunkat és az alkarunkat érő 20-30 percnyi napsütés elegendő mennyiséggel lát el bennünket.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gyakori fertőzések: szelénhiány
Egyéb tünetei a gyakori rosszullétek. A szelén ajánlott napi bevitele 75 mcg férfiaknak, és 60 mcg nőknek. Az immunrendszert erősítő, sejtkárosodást csökkentő összetevő a brazil dióban található meg a legnagyobb mennyiségben.

Szorongás: magnéziumhiány
Egyéb tünetei a szokatlan ingerlékenység. A magnézium ajánlott napi bevitele férfiaknak 300 mg, nőknek 270 mg. Az élelmiszerek energiává történő átalakítását elősegítő ásványi anyag a spenótban fordul elő a legnagyobb mennyiségben.

Afták: A-vitamin-hiány
Egyéb tünetei a gyakori megfázás és fertőzések, valamint a korpásodás. Az A-vitamin ajánlott napi bevitele férfiaknak 0,7 mg, nőknek 0,6 mg. A fertőzések leküzdését segítő, a látást és a bőr egészségét serkentő vitamin a májban, a tojásban, a sajtban és a joghurtban fordul elő nagy mennyiségben.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/tapanyaghiany-jelei