Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Összefügg az akné és az elhízás

Egy kutatás szerint talán igaz a népi bölcsesség, hogy a pizza, a csokoládé és az ezekhez hasonló ételek pattanásokat okoznak, hiába cáfolja az összefüggést a bőrgyógyászok többsége. Az összefüggés ismeretében új távlatok nyalhatnak az akné kezelésében.

A Cutis című szaklapban megjelent metaelemzésben Nanette B. Silverberg és Whitney B. Veith az étrend és az akne közötti összefüggésről készült szakirodalmat vizsgálták át. Eredményeik azt mutatták, hogy ugyanazok az étrendi tényezők, amelyek az inzulinrezisztenciát kialakíthatják, az akné kifejlődését is elősegíthetik. A kutatók egyenesen azt állítják, hogy a bőrgyógyászoknak pácienseik kezelésekor szűrniük kellene a rendellenességet.

Inzulinrezisztencia akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes elég hatékonyan feldolgozni az inzulint, ezért a vércukor és a -zsír szintje megemelkedik. Ez az állapot nemcsak a szívbetegség és a 2-es típusú diabétesz kockázatát növeli meg, hanem szoros összefüggésben áll az elhízással és a magas glikémiás indexű ételek fogyasztásával.

Silverberg elismeri ugyanakkor, hogy az aknét és az elhízást összekötő kutatások vegyesek, a terület szakértői nem értenek egyet abban, pontosan mi is kapcsolja össze az akné, az elhízás és az inzulin bonyolult hálózatát. Az viszont már egyértelműbb, hogy az étrend megváltoztatása mindegyik esetben segít. A magas glikémiás indexű ételekben gazdag étrend (ami elhízáshoz is vezethet) az aknét és az inzulin-rezisztenciát egyaránt kiválthatja.

Természetesen nem minden elhízott ember hajlamos az aknéra, a glikémiás terhelés csökkentése és a testsúly kordában tartása azonban a közismert egészségügyi előnyökön túl a pattanások visszaszorításában is segíthet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/akne-elhizas-inzulin