Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Az alkohol ronthat az allergián

Az alkoholos italok fogyasztása súlyosbíthatja a meglévő allergia tüneteit, és ritkán maga az alkohol is válthat ki allergiás reakciót. Leggyakrabban a borban és a sörben található különböző adalékanyagok okoznak problémát.

„A leggyakoribb tünetek a vörös, viszkető szem, az orrfolyás, a gyomorfájdalom és a nehézlégzés” – nyilatkozta Dr. Sami Bahna, a Louisiana Állami Orvosi Egyetem Allergia- és Immunológiai osztályának vezetője. A tünetek súlyosságának skálája az apró bőrviszketéstől az életveszélyes asztmás rohamig és anafilaxiás sokkig terjed.

A borban és sörben található leggyakoribb allergének az árpa, az etanol, a szőlő, a maláta, a komló, a búza és az élesztő. Emellett a feldolgozás során az italba kerülő adalékok – tojásfehérje és a tartósításra használt, természetesen is előforduló szulfitok – is kiválthatnak allergiás reakciót.

Vizsgálatok szerint az alkoholfogyasztás a már meglévő allergiát is súlyosbíthatja. „Különösen az ételallergiában szenvedők esetében kell vigyázni az alkoholfogyasztással” – tette hozzá Dr. Bahna. – Az ő esetükben a legjobb megoldás az absztinencia.”

A borban lévő tiraminok egyes esetekben fejfájást is okozhatnak. Bahna és kollégái az Amerikai Allergia Asztma és Immunológiai Kollégum éves gyűlésen vitatták meg az alkohol- okozta allergiás reakciók témakörét. „Mindenképpen fontos, hogy ha bármikor az alkoholallergia tüneteit érzékeljük magunkon, keressünk fel egy immunológust” – javasolja Bahna.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/alkohol-allergia