Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

A vízre is lehetünk allergiásak

Dr. Alan Baptist, a Michigani Egyetem allergia- és immunkutatási programjának vezetője, néhány évvel ezelőtt találkozott pályafutásának legnehezebb allergiás esetével. Egy fiatal nő valahányszor vízzel került érintkezésbe, szörnyű fejfájások kezdték gyötörni, és vöröses csíkok jelentek meg a bőrén. Kiderült, hogy allergiás a vízre.

Hogyan fürödjön, ússzon az, aki allergiás a vízre, és hogyan kerülje el, hogy az esőben tett séta fájdalmas élménnyé fajuljon? Az aquagén urticariának nevezett szenvedők bőrén a vízzel való érintkezéskor kiütések jelennek meg. A ritka allergia súlyossága változó lehet, az alig észrevehetőtől a súlyosig terjedhet.

A szervezet vízzel szembeni reakciója rendkívül kontraproduktív, főként azért, mert testünk jelentős része vízből épül fel, a sejtjeink is vízzel vannak tele, és nem tudunk víz nélkül élni. Az esetek többségében azonban a reakció akkor jelentkezik, amikor a víz a külső bőrréteggel érintkezik. Ez magyarázza azt, hogy a betegségben szenvedők képesek folyadékot inni, és sejtjeik nem mutatnak rendellenes reakciót. Síráskor azonban a saját könnyeikre is allergiásak lehetnek, sőt a verejtékük is reakciót válthat ki. Szerencsére a verejték sokkal enyhébb reakciót vált ki, mint például az úszómedence vize.

Baptist elmondása szerint a fürdés a legnagyobb kérdés. Az említett beteg nagyon rövid ideig zuhanyozott, aztán nagyon gyorsan megtörölközött, mégis jelentkezett a fejfájás. Ezért kénytelen volt háromnaponta egy zuhanyzást bevezetni.

Az aquagén urticaria pontos oka nem ismert. Mivel a fellángolás nagy mennyiségű hisztamint szabadít fel, valószínűleg a szervezet gyulladásos válaszában részt vevő hízósejtek aktiválódnak. Aktiválódásuk módjáról azonban egyelőre nem sokat tudunk. Baptist úgy véli, hogy mivel az acetilkolin idegi átvivőanyag is felszabadul, bizonyára az idegrendszer is valamilyen rendellenes módon aktiválódik.

Ezek a tényezők segítik a kezelés meghatározását. Néhány szakértő a deszenzitizációval próbálkozik, ami vegyes eredménnyel jár. Baptist többféle gyógyszert, köztük antihisztaminokat és antikolinerg készítményeket is alkalmazott. Mivel ezek nem szorították vissza a fejfájást, a depresszió ellen alkalmazott szelektív szerotonin-visszavétel gátlót is hozzáadott a kezeléshez. Ezzel végül sikerült kontrollálni a fejfájást. A beteg ugyan nem gyógyult ki az allergiájából, de legalább akkor zuhanyozhat, amikor csak akar.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/vizallergia-aquagen-urticaria