„Az egészséges étrend szerves része kellene, hogy legyen a dió” – nyilatkozta Carol O'Neil, a Louisiana Állami Egyetem kutatója. Bár a legtöbb fogyókúrázó magas a zsírtartalmuk miatt igyekszik kerülni az olajos magvak és diófélék fogyasztását, azok, akik beépítik az étrendjükbe például a mandulát, a kesudiót vagy a pisztáciát, mégis bizonyítottan vékonyabbak.
O'Neil és munkatársai vizsgálatukhoz az Egészségügyi és Táplálkozási Tanulmány (NHANES) adatait használták fel, amelybe 1999-2004 között összesen 13 292 önkéntest vontak be. Az eredményekből nem csak az derült ki, hogy a diófélék rendszeres fogyasztása alacsonyabb testsúllyal, BMI-vel és haskörfogattal jár, de a kettes típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával is. A kutatók ezért napi három evőkanálnyi diót vagy más dióféle fogyasztását javasolják.
A tanulmány az American College of Nutrition oldalain jelent meg.