Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Keserű csokit minden nap érdemes enni?

Egy új kutatás szerint egy darabka keserű csokoládé napi fogyasztása csökkentheti a szívroham és a stroke kockázatát a magas kockázati csoportba tartozó emberekben.

Ausztrál kutatók matematikai modell segítségével jósolták meg a keserű csokoládé napi fogyasztásának hosszútávú egészségügyi hatásait több mint kétezer olyan személyben, akik magas vérnyomásban és metabolikus szindrómában szenvedtek, de kórtörténetében nem szerepelt szívbetegség vagy diabétesz, és egyikük sem részesült magas vérnyomás elleni kezelésben.

A British Medical Journal legutóbbi számában megjelent tanulmányukban a kutatók kimutatták, hogy napi 100 gramm keserű csokoládé fogyasztásának 100 százalékos betartása 10 ezer emberből 70 nem halálos és 15 halálos szív-érrendszeri eseményt előzhet meg 10 év alatt, 80 százalékos betartása pedig 55 nem halálos, és 10 halálos eseményt.

Ella Zomer, a melbourne-i Monash Egyetem kutatója elmondta, hogy a matematikai modell szerint a keserű csokoládé személyenként évente 42 dollárért történő reklámozása költséghatékony módszer lenne a szív-érrendszeri események visszaszorítására a magas kockázati csoportba tartozó emberek számára. A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kardiológiai védelem csak a keserű csokoládéra (legalább 60-70 százalékos kakaótartalommal) vonatkozik, a tejcsokoládéra és a fehér csokoládéra nem.

Dr. Kenneth Ong, a New York-i Brooklyn Kórházközpont kardiológiai osztályának vezetője szerint azonban az eredményeket óvatosan kell kezelni, és valós adatokkal is alá kell támasztani. A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a keserű csokoládé napi fogyasztása 10 éven keresztül káros mellékhatásokkal is járhat. A tanulmány szerzői is elismerik, hogy a hozzáadott cukor és a kalóriabevitel negatív módon hat a kutatás résztvevőire, akik eleve túlsúlyosak és glükózintoleranciában szenvednek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/keseru-csokolade-sziv