Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

A depressziós tünetek ellen is hatásos egy hormon

Az inzulinszabályozásban szerepet játszó adiponektin hormon a depressziós tüneteket is csökkenti – derül ki a Texasi Egyetem jelentéséből.

A jelenleg használt antidepresszánsok általában fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ezért különösen figyelemreméltó, hogy a Texasi Egyetem kutatóinak vizsgálatai szerint az antidiabetikus hatással rendelkező adiponektin hormon a depressziós tüneteket is csökkenti. Ezt a hormont a zsírszövet választja ki, és érzékennyé teszi a szervezetet az inzulinra, a vércukorszintet csökkentő hormonra. Az egereken végzett kisérletek során arra az eredményre jutottak, hogy az adiponektin hormon szintje csökken az állatot ért stresszhelyzetben, a depressziós viselkedésformák kialakulása idején, illetve hogy alkalmazásával az antidepresszánsokéhoz hasonló hatás érhető el.

Az eredmények új lehetőséget nyitnak azok kezelésére, akik már ettől a betegségtől szenvednek, vagy hajlamosak rá. A terápia ezrek életét könnyítené meg. Jelenleg a major depresszióban szenvedő betegeknek csak mintegy felét kezelik antidepresszánsokkal a remisszió eléréséig. A cukorbetegek körében ez a probléma 2-3-szor olyan gyakori, mint a nem diabéteszesek között. Sajnos a napjainkban használatos antidepresszánsok csak rontanak a cukorbetegség kezelésén. Az adiponektin antidiabetikus hatása miatt új módszerként szolgálhatna a depresszió kezelésében, különösen a cukorbeteg és arra hajlamos emberek esetében. Lehet, hogy azok is profitálnának belőle, akiknél nem hatnak az antidepresszánsok– mondta el a kutatás vezetője, Xin-Yun Lu, a Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának gyógyszerész és pszichiáter adjunktusa.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/depresszios-cukorbeteg