Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Milyen a szexis áll?

Az új kutatás ellentmond az egyetemes emberi szépség elvének. Az áll formáját tekintve nincs olyan, hogy kizárólagos szexi áll.

Erre a következtetésre jutottak a Dartmouth Egyetem kutatói, miután férfiak és nők preferenciáit vizsgálták az ellenkező nem arcvonásaival kapcsolatban. A PLOS ONE szaklapban közzétett eredmény ellentmond annak az elvnek, mely szerint az emberi szépség általános.

 

A kutatók 180 férfi és női csontvázon tanulmányozták az áll formáját kilenc térségben Ausztráliában, Afrikában, Ázsiában és Európában, hogy teszteljék az általánosan vonzó arc hipotézisét. A feltételezés szerint az arc bizonyos fizikai jegyeit az ellenkező nem tagjai általánosan előnyben részesítik, mert megbízhatóan jelzik a társ minőségét. A kutatók azonban jelentős földrajzi eltéréseket fedeztek fel az áll alakjában. Az eredmények – legalábbis az áll formáját illetően – megkérdőjelezik Darwin arra vonatkozó hipotézisét, hogy a nemi kiválasztódás azoknak a fizikai jegyeknek az erősödését segíti elő, amelyek előnyt biztosítanak a párválasztási versenyben.

 

„Ha az áll formáját illető preferenciák szigorúan véve általánosak lennének, és ezek a preferenciák befolyásolnák az áll formájának evolúciós alakulását, akkor az áll formájának nem szabadna ilyen jelentős mértékű eltéréseket mutatnia a különböző földrajzi térségek között” – írják a tanulmány szerzői. „Kutatásunk azonban azt mutatja, hogy az áll formája mindkét nem esetében jelentős eltéréseket mutat földrajzi területenként, ami legalábbis az áll formáját illetően megkérdőjelezi az egyetemes nemi szelekció elvét.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/szep-all