Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://mail.vital.hu)

Jó bőrben: bőrápolás télen-nyáron

Az egyes évszakokban jellemző időjárás eltérően hat a bőrre, ugyanakkor a nyári napozás éppúgy megviseli, mint a téli hideg. Mit tegyünk otthon bőrünk érdekében, és mit tehet a kozmetikus?

Évszakváltáskor különösen szükségünk van arra, hogy a nyár okozta bőrproblémákat kezeljük, illetve felkészítsük bőrünket a zordabb, őszi-téli időjárás viszontagságaira, és fordítva.

Nyári károk

Bár a nyári mértékletes napozás jótékony hatást tesz szervezetünkre, sőt szükségünk is van az éltető nap sugaraira (többek között például a D-vitamin előállításához), de ennek sajnos ára van! Az UV-sugarak hatására a bőr elveszíti rugalmasságát, hidratáltsága csökken, a felső hámréteg megvastagszik, benne szabad gyökök képződnek, kialakulnak vagy mélyülnek a ráncok, elzáródnak a pórusok, illetve az arra érzékeny bőrön pigmentfoltok is kialakulhatnak, melyek nehezen tűnnek el. Napsugár hatására tehát gyorsul a bőr öregedése.

Téli veszélyek

Egyéb veszélyeket rejteget számunkra az ősz és a tél, főleg ha beszorulunk a füstös városba. A szél, a nagy hideg vagy a túlzott meleg, a száraz levegő, a távfűtés, a levegőben lévő szennyező anyagok, „téli álmot alvóknál” a mozgásszegény életmód mind-mind hatnak a bőrre. E szélsőséges viszonyokra bőrünk érzékenyen reagál; száraz tapintatúvá válik, behúzódik, viszket, megvastagodik a szaruréteg. Hatásukra oxigénhiány lép fel a szövetekben, kitágulnak a hajszálerek, a bőr kipirul, súlyosabb esetekben látható hajszálértágulatok alakulnak ki, és természetesen ezek szintén elősegítik a bőr korai, illetve gyors öregedését.

Szakemberrel olcsóbb is

Természetesen a modern fényvédők és kozmetikumok hatékony segítséget nyújthatnak a megelőzésben, és a rendszeres házi ápolással késleltethető a bőr öregedése, mégis időnként (bár a legjobb volna rendszeresen) keressük fel kozmetikusunkat! Szükség van erre, mert a kozmetikus rendelkezik azzal a szaktudással, amelynek alapján a bőrt diagnosztizálva pontosan bőrtípusunknak és a bőrünk aktuális állapotának megfelelő készítményeket tud ajánlani otthoni ápolásra, s így megkímélhetjük magunkat a felesleges és költséges kísérletezésektől. Emellett azért is érdemes kozmetikushoz fordulni, mert a szakember a kezelésekkel olyan hatást tud elérni, amelyre az otthoni ápolással soha nem volnánk képesek.

Megvastagodott hámréteg?

Még ha rendszeresen ápoljuk is a bőrünket, hidratáló és tápláló krémeket használunk, ijesztő és macerás pakolásokat kentünk fel, akkor sem tudunk olyan eredményesen védekezni a bőr öregedése ellen, mint azt gondolnánk. Az említett káros környezeti hatások folytán megvastagodott hámréteg ugyanis egyszerűen nem engedi be a hatóanyagokat. Szerencsére ma már, a kozmetikai ipar fejlődésének köszönhetően, a szakembernek rendelkezésére áll a tudás és az eszköz, hogy a bőrtípusnak megfelelő készítményekkel át tudja törni a "gátat", és kellő mélységbe, megfelelő hatóanyagot juttasson a bőrbe.

A hatóanyag felszívódásának elengedhetetlen feltétele, hogy a bőr megvastagodott hámrétegéről a szarusejteket eltávolítsuk, azaz peelingezzünk. Erre ma már több módszer is létezik.

Régi és új hegek kezelése otthon

Míg a sebek ápolásánál gondosan járunk el, a hegek kezelésére már kisebb figyelem irányul. Gyakran csak akkor foglalkozunk a heggel, amikor az már zavaró, korlátozza mindennapi életünket, befolyásolja önbizalmunkat. Szerencsés esetben a hegkezelés, legyen szó műtéti hegről vagy kisebb sérülés után maradt hegről, a seb záródását, illetve a varratok eltávolítását követően megkezdődik. Az optimális heggyógyulás érdekében a következőket érdemes betartani:

 

 

• Kerülje a túlzott meleget és a túlzott hideget!

A friss hegek különösen érzékenyek. Ha intenzív napfénynek vagy UV sugárzásnak vannak kitéve, az év hat hónapjában fényvédőkrémet tanácsos használni.

• Ne viseljen dörzsölő ruházatot!

Kerülje a túl szoros ruhák viselését, mert azok irritálhatják a heges bőrt. A heges felület bőrpírral és a heg keményedésével reagálhat a dörzsölődésre.

 

• Figyeljen a csuklón, könyökön és más, ízületi területen található hegekre!

A csontok közelében található hegeket különösen védeni kell. Vigyázzon, nehogy újra megsértse a heges bőrt! A friss hegek hamar kinyílhatnak sportolás közben.

 

• Legyen türelmes!

Egyes hegek gyorsabban reagálnak a kezelésre, mint mások. Elengedő türelemmel és gondossággal a heg állapota sokat javulhat.

• Contractubex® Gel – a klasszikus

 

A Contractubex® gél a világ legkedveltebb hegkezelő terméke. Több, mint 50 éve sikeresen alkalmazható hegek kezelésére. Több mint 60 országban van jelen.

[1]

Megnézem a Contractubex® Gel-t < < [2]

A Contractubex különböző típusú hegek kezelésére alkalmazható a seb bezáródása után.

A Contractubex úgy fejti ki hatását, hogy elnyomja a hegszövet növekedését, elsimítja és fellazítja a hegszövetet. Emellett csökkenti a bőrpírt, melegedést, duzzanatot és fájdalmat (gyulladáscsökkentő hatású).

A készítményt naponta többször finoman be kell dörzsölni a bőrbe, ill. a hegszövetbe, amíg a gél be nem szívódik a bőrbe. Régi, vastag hegek esetében éjszakai fedőkötéssel lehet fokozni a készítmény hatását. A Contractubex-et a sebek bezáródását követően kell alkalmazni.

A heg vagy kontraktúra kiterjedésétől és vastagságától függően a kezelés több hetet, hónapot vehet igénybe. Különösen a friss hegek kezelése során kerülni kell a fizikai ingereket, például az extrém hideget vagy az UV fényt, ill. nem szabad a készítményt túl erősen bedörzsölni.

A Contractubex et a betegek általában jól tolerálják, akár hosszú távon is. A hegesedés mértékétől függően a kezelés 3-6 hónapig tarthat, mivel a hegszövet nagyon lassan regenerálódik.

A Contractubex-kezelés alatt alkalmanként jelentkező viszketés a hegszövet változásainak következménye is lehet, és általában nem igényli a kezelés leállítását.

A várható eredmény megéri a kezeléshez szükséges türelmet!

Megnézem a Contractubex® Gel-t < < [3]

Gyermekek esetén, 1 éves kortól naponta egyszer vagy kétszer ajánlott bedörzsölni a hegszövetbe.

1 évesnél fiatalabb gyermekek esetén az alkalmazása nem ajánlott.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A dokumentum lezárásának dátuma: 2021. június 28.

CONTRACTUBEX GÉL 20 G • VÉNY NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER • OGYI-T-1640/01 • Kérjük, figyelmesen olvassa el a dobozban található betegtájékoztatót (OGYI/37541/2014, OGYI/25125/2015) •KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN! • Gyártó: Merz Pharmaceuticals GmbH, Germany • Képviselet: Shila-Medic Kft. 4030 Debrecen, Puttony u. 35.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://mail.vital.hu/themes/health/jobor1.htm